Achtergrond van Brazilië

Brazilië is een prachtig land met een zeer gemengde bevolking. De (recente) geschiedenis van het land kenmerkt zich door sociaaleconomische problematiek.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Archeologische vondsten hebben uitgewezen dat al minstens 8000 jaar geleden mensen in Brazilië hebben gewoond. In 1500 komen de Portugezen voor het eerst in Brazilië en zij treffen in het land dan vele verschillende inheemse stammen aan. Destijds moet het aantal indianen in het land enkele miljoenen hebben bedragen, de schattingen variëren van 2 tot 6 miljoen. Inmiddels zijn daar nog maar zo’n 200.000 van over. Volgens het Verdrag van Tordesillas van 1994 behoort Brazilië tot het Portugese deel van de wereld. Bij ontdekking van het gebied in 1500 claimen zij het nieuw ontdekte gebied dan ook direct. De eerste decennia hierna toont Portugal echter weinig interesse in Brazilië, omdat ze geen kostbare metalen ontdekken, die elders in de koloniën wel gevonden worden. Pas vanaf 1530 verandert dit en besluiten de Portugezen het Braziliaanse land onder te verdelen in 15 verschillende kapiteinschappen, die elk onder leiding komen te staan van een Portugese edelman. Slechts enkele kapiteinschappen, met name die van São vicente en Pernambuco leiden tot succes (in de suikerindustrie), maar voor het overige blijkt na enige tijd dat het systeem faalt. Hierop besluit men het gezag over Brazilië in Salvador de Bahia te centraliseren en aan het hoofd komt een gouverneur-generaal te staan. Lees meer over de geschiedenis van Brazilië.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Brazilië ligt aan de westkust van Zuid-Amerika en heeft Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Argentinië, Paraguay en Uruguay als buurlanden. Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Brazilië wonen meer dan 200 miljoen mensen. De bevolking is zeer gemengd, een resultaat van relaties tussen Portugese kolonisten, slaven en Indianen en vervolgens in de 19de en 20ste eeuw grootschalige immigratie van onder andere Italianen en Japanners.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Brazilië heeft een indrukwekkend landschap met als hoogtepunten het Amazonewoud, de Pantanal en de Iguazu watervallen.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor architectuurliefhebbers is Brazilië een interessante bestemming. In oude koloniale steden zoals Ouro Preto en Paraty is prachtige koloniale architectuur te bewonderen, terwijl in de moderne steden São Paulo, Rio en met name Brasília futuristische gebouwen te zien zijn, onder andere ontworpen door de beroemde architect Niemeyer.