Salvador de Bahia

Salvador de Bahia is een miljoenenstad met prachtige bezienswaardigheden, nog mooiere stranden en een fascinerende cultuur.

Salvador de Bahia is de stad van de 365 kerken, van de Candomblé en van de Capoeira. Het is de stad waar de geschiedenis van Brazilië begint, waar de bevolking veelal afstamt van de Afrikaanse slaven en Salvador de Bahia is de stad met een werkelijk prachtige ligging aan de Todos os Santos baai met daarin diverse eilanden. Aan de andere kant is het een miljoenenstad met heel veel favela’s, waar de situatie over het algemeen slechter is dan in de favela’s van São Paulo en Rio. De stad is opgebouwd uit een bovenstad en een benedenstad en ten noordwesten van de stad liggen langs de kust prachtige stranden.

Bovenstad

Samen met de benedenstad vormt de bovenstad het historisch centrum van Salvador. De bovenstad zelf is weer in vijf verschillende wijken onder te verdelen: Pelourinho, Santo Antônia, Sé, Nazaré en Barroquinha. In de cidade alta vindt u prachtige koloniale architectuur, waaronder indrukwekkende kerken. Ook zijn in de bovenstad diverse interessante musea gelegen. Tot de mooiste religieuze bouwwerken behoren de zeer rijkelijk versierde Igreja e convento São Francisco, de Catedral Basílica met een prachtige met azulejo’s betegelde sacristie en de Igreja da Ordem Terceira do Carmo, met mooie schilderingen en beelden. In het Convento Santa Teresa bevindt zicht het Museu de Arte Sacra, dat een mooie collectie religieuze voorwerpen herbergt. Wanneer u meer wilt weten over de geschiedenis en cultuur van Salvador dan kunt u het Museu Afro-Brasileiro bezoeken. Hier zult u met name meer inzicht krijgen in de candomblé, de Bahiaans/Afrikaanse religie. In hetzelfde gebouw als het Afro-Brasileiro museum bevindt zich ook het Museu de Arqueologia e Ethnologia, dat onder andere informatie verstrekt over de Indiaanse volkeren van Brazilië. U kunt in de bovenstad ook nog het vroegere woonhuis van de schrijver Jorge Amado, het Museu Abelardo Rodrigues, met voornamelijk religieuze kunst, en het Museu das Portas do Carmo, dat een Nederlands tintje heeft, bezoeken. Op het Praça Tome de Souza bevindt zich een toeristenbureau, maar ook de belangrijkste lift die u naar de benedenstad kan voeren.

Benedenstad

De benedenstad heeft heel wat minder bezienswaardigheden dan de bovenstad, maar is ook de moeite waard. Wat u zeker niet moet missen is de Mercado Modelo, waar u een groot aantal toeristenwinkels aantreft. Op het dak bevinden zich twee restaurants. Had u zich bij een mercado iets anders voorgesteld, namelijk een echte markt, dan kunt u beter naar de Feira São Joaquim gaan, de leukste markt van Salvador, met talloze kraampjes, waar van alles en nog wat verkocht wordt. Zorg ervoor dat u niet te veel gegeten heeft van tevoren, want u zult meer dan eens verleid worden iets bij een straatverkoper te kopen. Mooie kerken ontbreken ook in de benedenstad niet. De bekendste is de Igreja Conceição, die in de 18de eeuw opgebouwd is met uit Portugal geïmporteerde materialen. Vergeet niet omhoog te kijken om het prachtige plafond te bewonderen. Zeer de moeite waard is het Museum voor Moderne Kunst en met name het complex waar dit onderdeel van uitmaakt. Het museum is gelegen op een historische site waar zich rondom een binnenplaats diverse koloniale gebouwen, waaronder een suikermolen en een slavenhuis, uit de 18de eeuw bevinden. Het is prachtig aan de kust gelegen.

Overig

Salvador heeft meer te bieden. De belangrijkste kerk van de stad, de Basilica Nosso Senhor do Bonfim, ligt bijvoorbeeld in de wijk Bonfim. Enkele musea die buiten het centrum gelegen zijn, zijn het Museu Carlos Costa Pinto, het Museu Nautico da Bahia en het Museu de Arte de Bahia. Vanaf de punt van Salvador strekken zich naar het noorden toe prachtige zandstranden uit. De eerste stranden zijn Porto da Barra en Farol do Barra, surfen kunt u goed bij Amaralina, zeer druk zijn de stranden van Jaguaribe, Itapoã en Boca de Rio. Nog verder naar het noorden wordt het al wat rustiger op de stranden van Ipatanga en Flamenco. Op 80 km afstand van Salvador vindt u tot slot het schitterende Guarajuba strand.

Cultuur

Misschien wel belangrijker dan dingen gaan zien in Salvador is dingen ervaren. Bovenaan het lijstje van dingen die u moet doen in Salvador is een Candomblé viering bijwonen. Candomblé is de Braziliaans-Afrikaanse religie die haar oorsprong vindt in Salvador. Het beste kunt u zich door een bewoner van Salvador mee laten nemen naar een viering, maar veel touroperators hebben dit ook in hun aanbod opgenomen. Eveneens leuk is het om een Capoeira cursus te doen of in elk geval enkele demonstraties bij te wonen. Informatie hierover kunt u krijgen bij de toeristenbureaus in de stad. Carnaval is hét jaarlijkse evenement van Brazilië en dat geldt ook voor Salvador, dat het feest net anders viert dan de rest van het land. Bent u tijdens het carnaval in de stad, dan weet u niet wat u meemaakt! Bent u niet tijdens dit grootse feest in de stad, dan kunt u toch nog iets van de sfeer meekrijgen, door een oefensessie van een carnavalgroep (blocos) bij te wonen. Vanaf november beginnen deze met repeteren voor de grote dag. Ook hierover kunt u zich bij het toeristenbureau laten informeren. Vraag dan ook meteen welke feesten, festivals en concerten tijdens uw verblijf in de stad plaatsvinden. Salvador is een culturele stad, die veel concerten, festivals en optredens organiseert. Niets is leuker, dan daar eens een keer bij te zijn. Tot slot moet u tijdens uw verblijf in Salvador ook volop genieten van alle culinaire hoogstandjes die de Bahiaanse keuken voort heeft gebracht.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Brazilië:

Foto’s van Salvador de Bahia

Ligging