Rio de Janeiro

Rio is de stad van de prachtige stranden, van het voetbal, van de Carioca’s, de favela’s tegen de heuvels en van het carnaval.

Rio is een prachtige stad met een geweldige ligging aan verschillende baaien en tussen de heuvels. Hoe geweldig de stad ook is, al het moois kan de ellende die in vele wijken overheerst niet verbergen. In de favela’s die tegen de morros, de heuvels, gelegen zijn is armoede aan de orde van de dag, maar ook in wijken in het noorden van Rio leeft het overgrote gedeelte van de (veelal zwarte) bevolking in ernstige armoede. Deze wijken vormen een groot contrast met de rijkdom en de luxe in het zuiden van de stad in de wijken Copacabana, Ipanema en Leblon.

Het centrum

In het centrum van Rio vindt u een mengeling van oud en nieuw. Het is zowel een historische wijk als de moderne zakenwijk van Rio met metershoge wolkenkrabbers langs de Avenido Rio Branco. Het oudste gedeelte van Rio vindt u rond het Praça XV de Novembre, waaraan onder andere het Paço Imperial ligt, het voormalig keizerlijk paleis. Rond het plein bevinden zich diverse 18de eeuwse kerken, waaronder de Carmo da Antiga Sé kathedraal, de Nossa Senhora de Lapa dos Mercadores en de Nossa Senhora do Monte do Carmo kerk. Tevens bevindt zich hier het Convento do Carmo klooster. Houdt u niet zo van kerken, bezoek dan in elk geval wel de overdadig versierde São Francisco da Penitência uit de 17de eeuw. Leuke winkelstraten zijn de Rua do Ouvidor en de Rua Rosário. In deze straten en de omliggende steegjes en straatjes vindt u allerlei winkeltjes, cafés en bars. In het centrum zijn een aantal interessante musea gevestigd, waaronder het Museu Nacional de Belas Artes, het Museu Histórico Nacional, het Museu de Arte Moderna en het beeld en klank museum.

Lapa

Lapa is een grotendeels oude, authentieke wijk, die vooral bekend staat om het goede nachtleven. U vindt in de wijk enkele mooie straten met interessante bezienswaardigheden. Zeer de moeite waard is bijvoorbeeld de Rua da Lapa met veel huizen uit de koloniale periode. Op het Largo da Lapa plein staat een prachtige kerk, de Nossa Senhora da Lapa do Desterro. Van een geheel andere orde, maar net zo indrukwekkend is de Catedral Metropolitana die plaats biedt aan maar liefst 20.000 man. Voor een mooi uitzicht op Rio kunt u naar het Aqueduto da Carioca lopen, een aquaduct in Romeinse stijl die gebouwd is tijdens de koloniale periode.

Urca en Corcovado

Urca is de wijk die aan de voet van de Pão de Açucar, oftewel ‘het suikerbrood’, gelegen is. Vanaf de top van het suikerbrood heeft u prachtig uitzicht op de oceaan en de stranden van Rio. De wijk zelf is rustig met enkele stranden en mooie art-deco huizen. De Monte Corcovado is de hoogste berg van Rio en staat natuurlijk bekend om het Christusbeeld. Het beeld is 30 meter hoog en staat op een 8 meter hoge sokkel. Dit beeld op zich is al indrukwekkend, maar het uitzicht dat u vanaf de Monte Corcovado heeft maakt een uitstapje naar deze plek nog meer de moeite waard. Al uitkijkend over de stad krijgt u een idee van de grootte en de indeling van Rio. Het is daarom ook raadzaam een tocht naar de Corcovado in uw eerste dagen in Rio in te plannen. Onderweg naar de Monte Corcovado komt u door het Parque Nacional da Tijuca, waarvan zeker het binnenste gedeelte, het floresta da Tijuca, een stuk oerwoud, de moeite waard is.

Flamengo, Catete en Glória

Deze wijken liggen tussen het centrum en het Copacabana strand. Ze laten een mengeling van oud en nieuw zien. Een verkenning van de wijken is de moeite waard, al was het maar alleen om de typisch Braziliaanse sfeer te proeven. Bezoek de wijken bij voorkeur door de week, want in het weekend is het er een stuk stiller.

Santa Teresa

Santa Teresa is een prachtige oude wijk met leuke straatjes, een gezellige sfeer en veel mooie huizen. De wijk dankt haar naam aan het Convento Santa Teresa. Dit klooster is helaas niet te bezoeken, maar neemt u wel even de moeite om naar het gebouw toe te lopen, want dat is het zeker waard. De leukste manier om vanaf het centrum naar Santa Teresa te gaan is door een ritje met de Bonde, de oude houten tram, te maken.

Strandwijken

De bekendste wijken voor velen zijn de strandwijken met beroemde namen als Copacabana, Ipanema en Leblon. De Copacabana is het eerste strand van Rio dat wereldwijde bekendheid kreeg. Inmiddels heeft het wat van haar glans verloren en is het 4,5 km lange strand en de bijbehorende wijk ingehaald door de stranden van Ipanema en Leblon. Het strand van Ipanema is het schoonste van Rio en waar het op Copacabana ook al om zien en gezien worden draait, bereikt deze sport op Ipanema zijn hoogtepunt. Elke inwonersgroep in Rio gaat trouwens naar een specifiek stuk strand en wanneer u hiervan goed op de hoogte wilt zijn, is het raadzaam om u door een Carioca (inwoner van Rio) te laten informeren. Leblon is wat rustiger dan Ipanema en wordt ook door families bezocht. Het langste strand van Rio is het Barra de Tijuca, dat langzaam in opkomst is. Naaktzonnen is op de stranden van Rio verboden, behalve op het Praia do Abricó. Topless zonnen wordt eveneens niet getolereerd. Surfers komen graag naar het Prainha strand.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Brazilië:

Foto’s van Rio de Janeiro

Ligging