Brasília

Brasília, de hoofdstad van Brazilië, kan lang niet iedereen bekoren, maar liefhebbers van bijzondere architectuur komen hier zeker aan hun trekken.

Als er op de wereld een voorbeeld is van een futuristische stad dan is het Brasília wel. Deze stad werd in 1956 vanuit het niets uit de grond gestampt, ergens in the middle of nowhere in centraal Brazilië. De toenmalige president nodigde de beste architecten en stedenbouwkundigen uit om een moderne stad aan te leggen. Oscar Niemeyer en stedenbouwkundige Lucio Costa zijn in grote mate verantwoordelijk voor het huidige aanzien van deze bijzondere stad. Over alles is in Brasília nagedacht. Wegen zijn zo aangelegd dat verkeersopstoppingen niet mogen voorkomen, woonblokken zijn ruim opgezet met oog voor groenvoorziening en verkeersoverlast. Elk woonblok is voorzien van genoeg winkels en restaurants enzovoort, enzovoort. Of een dusdanig geplande stad ook een ziel heeft, is aan u om te bepalen. De meningen over Brasília zijn nogal verdeeld.

Niemeyer

Of u de gebouwen van Niemeyer nu mooi vindt of niet, enig ontzag of respect zullen zijn ontwerpen in elk geval wel bij u oproepen. De mooiste zijn de overheidsgebouwen die zich op de zogenaamde Monumentale As bevinden. Hoewel elk gebouw anders is, passen ze allemaal perfect bij elkaar. Niemeyer’s ontwerpen kenmerken zich door een combinatie van rechte, functionele lijnen en sierlijke rondingen die vooral het oog bekoren. Ook de combinatie van horizontale en verticale gebouwen is kenmerkend voor Brazilië’s bekendste architect. Een ronde langs de architecturale hoogtepunten van Brasília doet u het beste onder leiding van een ervaren gids, die u uitleg kan geven over de verschillende aspecten van de gebouwen. Indrukwekkend zijn vooral het Praça dos Três Poderes (plein van de drie justitiële machten), het Supremo Tribunal Federal en het Palácio da Alvorada.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Brazilië:

Foto’s van Brasilia

Ligging