Fortaleza

Fortaleza is de vierde stad van Brazilië en een populaire vakantiebestemming voor zowel de Brazilianen zelf als voor Amerikanen en Europeanen.

Fortaleza is een grote stad met zo’n 2 miljoen inwoners, waarvan een heel groot gedeelte erg arm is. De stad heeft één van de grootste favela’s van het land en als toerist zult u zonder twijfel geconfronteerd worden met deze armoede. Het contrast met de luxe hotels en toeristische faciliteiten is dan ook groot. Toeristen komen vooral graag in Fortaleza om te genieten van de prachtige stranden met de vele voorzieningen en het bruisende nachtleven. Wanneer u voor rust, natuur en cultuur komt, zit u in Fortaleza helemaal verkeerd. Hoewel de stad al in de 17de eeuw door de Nederlanders (!) werd gesticht, zijn vrijwel geen historische bezienswaardigheden bewaard gebleven. Interessant is de 18de eeuwse Nossa Senhora do Rosária kerk, die in de 18de eeuw door slaven gebouwd is. De Nederlanders bouwden begin 19de eeuw Fort Schoonenbosch, dat tegenwoordig Fortaleza da Nossa Senhora da Assunção genoemd wordt. In het fort is nu het stadsgarnizoen gevestigd. Liefhebbers van art nouveau architectuur zullen het Teatro José de Alencar op hun to-do lijstje moeten zetten. Het theater heeft tevens een mooi aangelegde tuin. Wanneer u graag meer wilt weten van de cultuur en geschiedenis van de staat Céara, waar Fortaleza de hoofdstad van is, dan moet u een bezoek plannen aan het Museu Histôrico e Antropológico do Ceará. In het Centro cultural Dragão do Mar zijn nog twee musea te vinden. In het Museu da Cultura Cearense komt u meer te weten over de lokale tradities en cultuur. Kunstliefhebbers vinden in het Museu do Arte Contemporânea Braziliaanse moderne kunst. Tot het cultureel centrum behoren behalve deze musea ook een bioscoop, een planetarium en een theaterzaal.

Stranden

Het gros van de toeristen die naar Fortaleza komen, komt voor de stranden. Fortaleza kan bogen op zo’n 20 kilometer prachtig zandstrand. Helaas is het water bij de stad vervuild en is zwemmen bij de stranden van Praia Formosa en Praia de Iracema, ten noorden van de pier niet raadzaam. Het populairste is waarschijnlijk het Meireles strand, dat ten zuiden van de pier gelegen is. Hier worden volop activiteiten aangeboden en tevens is een markt aanwezig waar u souvenirs kunt kopen. Wanneer u graag ook tijd in het water doorbrengt, kunt u het beste naar Praia do Futuro gaan, dat verder van het stadscentrum verwijderd is. In het weekend is het hier razend druk, terwijl het doordeweeks prima te doen is. Achter het strand liggen vele restaurants, bars en cafés en dit is een favoriete bestemming voor feestgangers, zowel toeristen als Brazilianen zelf komen hier graag om de heupen los te gooien. Tussen het centrum en het Praia do Futuro bevinden zich enkele favela’s. Overdag kunt u het openbaar vervoer nemen, maar neem ’s avonds en ’s nachts altijd een taxi om terug naar uw accommodatie te gaan. Zorg ook dat u tijdens uw vakantie minstens één keer het binnenvaren van de jangadas, de traditionele vissersvlotten, meemaakt. Dit is een waar spektakel en ook de markt van de jangadeiros, de vissers, is zeer de moeite waard. Informeert u vooraf hoe laat de vissers binnen komen en hoe laat de markt zal plaatsvinden, want de tijden zijn afhankelijk van de getijden en het zou zonde zijn als u steeds op het verkeerde moment op het Mucuripe strand bent.

Uitgaan

Wanneer u in Fortaleza verblijft moet u eigenlijk twee dingen op gebied van het nachtleven hebben meegemaakt. Allereerst een avond forró dansen. De forró is een Braziliaanse dansvorm met verschillende ritmes en vooral veel heupbewegingen. In het weekend is het voor de Brazilianen tijd voor een forró avond. Praia do Futuro staat bekend om de forró feesten. Ook een goede plek om vooral met de lokale bevolking de forró te dansen is Kukukaya. Een tweede ervaring die u niet mag missen in Fortaleza is een nacht feesten in O Pirata, een gigantisch feest op de maandag- en donderdagavond. Een wandeling over de kilometerslange boulevard van Fortaleza levert vaak al genoeg vermaak op en wanneer u niet zo goed weet waar u moet zijn, vormen de wijk Iracema en het Dragão do Mar cultureel centrum altijd goede opties.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Brazilië:

Foto’s van Fortaleza

Populaire accommodaties in Fortaleza

Brasil Tropical 8.2
1 aanbieder
vanaf €1
Oásis Atlântico Imperial 7.1
1 aanbieder
vanaf €1
Villa Mayor 7.4
1 aanbieder
vanaf €1

Bekijk alle 5 accommodaties in Fortaleza

Ligging