São Paulo

São Paulo behoort tot de grootste steden van de wereld en vormt het economisch centrum van Latijns Amerika.

In de stad zelf wonen 11 miljoen mensen, maar wanneer het gehele stedelijk gebied meegerekend wordt, komen daar nog zo’n 8 miljoen bij. São Paulo is een stad vol wolkenkrabbers waar het contrast tussen arm en rijk groot is. Het gigantische inwoneraantal zorgt voor problemen in het verkeer met dagelijkse opstoppingen en veel vervuiling. Het beste verplaatst u zich in de stad met de metro en in de toekomst wellicht met de fiets. Paulistano’s, zoals de inwoners van São Paulo genoemd worden, zijn trots op hun stad en op de status die hun woonplaats geniet in de wereld. Deze metropool is niet echt een toeristenstad en u krijgt om die reden echt de kans het Braziliaanse leven te ontdekken en hierin mee te draaien. In een gigantische stad als São Paulo is het moeilijk kiezen. Hoogtepunten van de stad zijn de moderne architectuur, de verschillende culturen van alle inwoners, waaronder grote aantallen immigranten, het hoogstaande eten en het uitgaansleven. São Paulo is, hoewel u dat op het eerste oog niet zult denken, een goed georganiseerde stad. De verschillende toeristenbureaus zullen u goed op weg kunnen helpen bij het ontdekken van al het moois dat deze metropool te bieden heeft. Op de officiële website van São Paulo zijn allerlei kaarten en routes te downloaden, die u helpen wegwijs te worden in de stad. Met name de verschillende wandel/metro routes zijn interessant. De routes focussen zich op bepaalde thema’s, waaronder voetbal, architectuur, uitzichten, Afrikaans-Braziliaanse cultuur, street art, koffie en geschiedenis, Braziliaanse onafhankelijkheid en de creatieve stad. Aan de hand van deze thema’s kunt u afhankelijk van uw eigen interesses de stad verkennen. U kunt er ook voor kiezen om bepaalde wijken als uitgangspunt te nemen.

Wijken

Wanneer u langere tijd in São Paulo verblijft kunt u het beste de stad wijk per wijk verkennen. Elke wijk is een kleine stad op zich en heeft haar eigen hoogtepunten en kenmerken. Op de website van São Paulo kunt u plattegronden downloaden, met daarop de belangrijkste bezienswaardigheden per wijk.

Centrum

Het centrum van São Paulo is een mengelmoes van oud en nieuw. Tegenwoordig is dit het zakelijk en financieel hart van de stad. Uw verkenning van downtown São Paulo kunt u goed beginnen op het Praça Pateo do Collegio, waar in 1554 de stad gesticht is. Het Páteo do Collégio is een voormalig jezuïtencollege, dat vandaag de dag een museum voor religieuze kunst huisvest. Een ander belangrijk plein in het centrum is het plein van de kathedraal, het Praça de Sé. De kathedraal is een gigantisch bouwwerk, dat plaats biedt aan duizenden gelovigen. Ook zonder de kathedraal is een bezoek aan het plein de moeite waard, want hier valt altijd wat te beleven. Een goede plek voor een koffiestop is het Largo de Sào Bento plein, waaraan zich diverse mooie gebouwen, waaronder het São Bento klooster, bevinden en tevens de nodige cafés en restaurants. In het centrum treft u diverse architecturale hoogstandjes, waarbij ‘hoog’ vooral letterlijk genomen mag worden. Voorbeelden zijn het Edifício Martinelli, Edifício Eiffel en Edifício Itália. Dit laatste is het hoogste gebouw van São Paulo. Naast deze wolkenkrabber staat de Edifício Copan, een van de bekendste gebouwen van de stad en een meesterwerk van Niemeyer, de beroemde Braziliaanse architect. Wanneer u het centrum van São Paulo verkent, mag u het Praça de República beslist niet links laten liggen. Het behoort tot de mooiste pleinen van de stad. Museumliefhebbers kunnen in deze wijk een bezoek brengen aan de Pinacoteca, die gevestigd is in een prachtig gebouw en een mooie collectie Braziliaanse kunst herbergt en het Banco do Brasil Cultural Center waar u tijdelijke exhibities kunt bewonderen, maar ook voorstellingen kunt bijwonen. Concerten en optredens vinden eveneens plaats in het Teatro Municipal en in de São Paulo Hall.

Avenida Paulista

Deze bijna 3 km lange weg in São Paulo vormt een wijk op zich. Hier vindt u spectaculaire gebouwen en heel veel cultuur met onder andere het beste museum van de stad. Het MASP, het Museu de Arte de São Paulo heeft een fantastische kunstcollectie met onder andere werken van Picasso, Goya, Bellini, Raphaël, Renoir, Monet, Dega, Matisse en Rembrandt. Op zondagen wordt bij het museum een antiekmarkt gehouden. Nog meer kunst en cultuur vindt u in het Museu de Arte Moderno en in het Museu Afrobrasil. Avenida Paulista telt naast de musea ook een groot aantal culturele centra en galleries, waarvan het Centro Cultural São Paulo het meest vooraanstaand is. Hier kunt u gratis of tegen een zeer gunstige prijs voorstellingen en concerten bijwonen. Grote winkelcentra ontbreken uiteraard niet in deze wijk en met name boekenliefhebbers zullen blij zijn met het aanbod. Tot slot kunt u, wanneer u even genoeg heeft van alle drukte en chaos een wandeling maken door het prachtige, door Niemeyer ontworpen, Parque do Ibirapuera.

Pinheiros

Dit is de universiteitswijk van São Paulo. Het is een zeer hippe wijk met een rijk cultureel leven. In het Cidade Universitária bevinden zich diverse interessante musea, waaronder het museum voor hedendaagse kunst en het archeologisch en ethnologisch museum. Het Instituto Butantan is een wereldberoemde instelling voor de studie van slangen en spinnen. In het instituut bevinden zich ook enkele musea. Vila Madalena is een wijk nabij Pinheiros en hier vindt u een zeer levendige kunstscene en talloze cafés, restaurant, bars en allerlei boetiekjes en galeries. Deze wijk staat bekend om haar bruisende nachtleven en het actieve leven op straat, met straatfeesten en veel terrasjes.

Bela Vista / Bixiga

Dit is de oude Italiaanse wijk van São Paulo. Aan het eind van 19de eeuw zijn grote groepen Italianen richting São Paulo getrokken en tegenwoordig heeft een groot aantal Paulistano’s Italiaanse roots. Een wandeling door Bela Vista maakt dit maar al te goed duidelijk. In de wijk is het altijd druk en overal valt wat te zien. Verkenning doet u het beste te voet, al slenterend door de vele straatjes.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Brazilië:

Foto’s van São Paulo

Ligging