Amazone

Het Amazonegebied behoort tot de laatste onherbergzame en ongerepte stukken natuur van de wereld.

Het Amazonegebied strekt zich uit over negen verschillende landen en bestrijkt in totaal een oppervlakte van meer dan 7 miljoen km². Het overgrote deel van het gebied bestaat uit tropisch regenwoud, waarvan meer dan de helft zich in Brazilië bevindt. Het kappen van tropisch regenwoud behoort tot de grootste ecologische gevaren van deze tijd.

De rivier

De Amazone strijdt al decennia met de Nijl om de titel ‘langste rivier ter wereld’. Lange tijd werd aangenomen dat de Nijl met 6695 km de langste rivier ter wereld was, maar Braziliaanse wetenschappers beweren in 2007 dat de Amazone langer is. Tijdens een expeditie is een nieuwe bron van de rivier ontdekt, welke de totale lengte van de Amazone op 6800 km zou brengen. Hoe het ook zij, dat de Amazone tot de langste rivieren ter wereld behoort, staat buiten kijf. De rivier varieert in breedte van zo’n 6 km tot maar liefst 45 km en heeft meer dan 1000 zijrivieren. In de rivier leven meer dan 1500 verschillende vissoorten. Een tocht over de Amazone vormt een onvergetelijke belevenis.

Het regenwoud

Het Amazonewoud is de grootste zuurstofleverancier van de aarde, meteen de reden dat het almaar kleiner worden van het woud grote zorgen baart. In het woud groeien bomen tot zo’n 50 meter hoogte. Veel bomen in het Amazonegebied staan half onder water. Voorts telt het gebied een grote hoeveelheid rubberbomen. De flora en fauna zijn uniek. In de Amazone komen zo’n 300 verschillende zoogdieren voor, waaronder jaguars, poema’s, allerlei apensoorten, luiaarden en krokodillen. Het aantal verschillende vogelsoorten is duizelingwekkend, om maar te zwijgen over de vispopulatie. Bijzondere soorten zijn de kleurrijke ara, de gier en de groene specht als het gaat om vogels en qua vissen komen in het gebied dolfijnen, sidderalen en pirarucu’s voor, waarvan de laatste tot wel 2 meter lang kunnen worden. Slangen, reptielen en veel, heel veel insecten voelen zich thuis in het regenwoud. Het is absoluut niet raadzaam om zonder begeleiding een tocht door de Amazone te maken. Boek altijd een excursie met een ervaren gids.

Bewoners

De Amazone behoort tot de dunst bevolkte gebieden ter wereld. De meeste mensen wonen aan de oevers van de vele rivieren. Van de oorspronkelijk enkele miljoenen Indianen die in dit gebied woonden zijn tegenwoordig nog maar enkele honderdduizenden over gebleven. Zij wonen in zogenaamde T.I.’s, terra indigena’s. Dit zijn beschermde gebieden, waar niet iedereen zomaar mag komen. In de meeste gevallen is het zelfs vrijwel onmogelijk om als toerist toegang te krijgen. Sommige indianenstammen maken echter gebruik van de mogelijkheden om extra inkomsten te genereren uit het toerisme. Ook hier geldt dat u het beste een excursie kunt boeken bij een gespecialiseerde organisatie. In Manaus bevindt zich een groot aantal touroperators, die allerhande excursies naar het Amazonegebied aanbieden.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Brazilië:

Foto’s van Amazone

Ligging