Manaus

Manaus is de hoofdstad van de staat Amazones, die haar hoogtijdagen vierde tijdens de rubberhausse.

De rubberindustrie maakt Manaus aan het eind van de 19de eeuw een zeer rijke stad, maar met het instorten van de rubbermarkt verliest zij haar glorie. Om de verregaande verloedering tegen te gaan en de stad enig cachet terug te geven, besluit de regering van Manaus een vrijhandelszone te maken. Dit heeft ertoe geleid dat vele bedrijven zich in de stad gevestigd hebben. Industriële bouw en veel moderne flats kenmerken grote delen van de stad. Mede omdat Manaus de uitvalsbasis is voor trips door het Amazonegebied wordt sinds een aantal jaren geprobeerd het historische centrum van de stad te restaureren. Wanneer u naar Manaus vliegt om vanuit daar verder het Amazonegebied in te trekken, loont het toch de moeite om in elk geval een verkenning van de havenwijk en het historisch centrum te doen.

Bezienswaardigheden

De haven is de levendigste plek van Manaus. Bijzonder is dat de dokken mee bewegen met het water. Dit is nodig, omdat het waterpeil zo’n 15 meter kan stijgen in de natte periodes. Vanuit de haven vertrekken tientallen boten met passagiers het Amazonewoud in. Rond de haven bevindt zich een drukke handelswijk. De Mercado Adolpho Lisboa, geïnspireerd op de oude Parijse markthallen, is beslist de moeite waard. Marktkooplieden in en rond de markt verkopen de meest exotische vruchten, waarvan u zonder twijfel meer dan één wilt proberen. Nog meer verbazing roept misschien de vismarkt op, die even verderop gelegen is in de Feira Moderna. Hét symbool van Manaus is het Teatro Amazonas. Dit neoklassieke gebouw is volledig tot stand gekomen met materiaal dat vanuit Europa naar Brazilië is overgebracht. Het plafond werd zelfs al in Engeland beschilderd en in zijn geheel naar Manaus vervoerd. Bent u in Manaus en heeft u weinig tijd, dan moet u zeker het theater bekijken. In dit eind 19de eeuwse theater treedt bijna iedere avond een filharmonisch orkest op, dat tot de beste van Brazilië behoort. In april en mei wordt het operafestival georganiseerd met diverse voorstellingen. Uit dezelfde periode als het theater stamt het Palácio Rio Negro, dat ooit eigendom was van een zeer welvarende Duitse rubberbaron. Het is een mooi gebouw en binnen vindt u onder andere diverse interessante meubels en tevens herbergt het tijdelijke tentoonstellingen.

Musea

In Manaus zijn enkele interessante musea te vinden, die u meer vertellen over de Amazone en haar bewoners. Hoewel het wat gedateerd is, is het Museu do Índio wel de moeite waard. U vindt er allerlei gebruiksvoorwerpen, kleding en muziekinstrumenten van verschillende indianenstammen die in het Amazonewoud leven. Het Museo do Homen do Norte is een etnologisch museum gewijd aan de volkeren van het noorden van Brazilië. De focus ligt met name op de Caboclos, mensen van gemixt Indiaans-Portugese afkomst, die op de oevers van de rivieren wonen. Het Museu Tirandentes ligt op militair terrein en toont ook met name militaire voorwerpen, zoals uniformen en wapens. Natuurliefhebbers kunnen even buiten de stad het Museu das Ciências Naturais da Amazônia vinden met een collectie opgezette vissen, vlinders en insecten. In een aquarium zijn diverse vissoorten die in de Amazone leven te bewonderen.

Overig

Even buiten Manaus bevindt zich een dierentuin, waar u diverse dieren die in het Amazonewoud leven kunt bekijken. Het gaat met name om soorten die u tijdens een jungletocht niet gauw tegen zult komen, zoals bijvoorbeeld de jaguar en de spinaap. Interessante flora vindt u in het Bosque da Ciência, de botanische tuin, die ten noordoosten van het centrum gelegen is.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Brazilië:

Foto’s van Manaus

Ligging