Vervoer in Brazilië

Wanneer u van plan bent door Brazilië te reizen zult u grote afstanden moeten overbruggen. Binnenlandse vluchten vormen dan het beste vervoermiddel.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u het liefst alles in eigen hand houdt, kunt u in Brazilië natuurlijk een auto huren. Op de luchthavens zijn bekende internationale verhuurmaatschappijen aanwezig, maar ook lokale bedrijven bieden hun huurauto’s aan. Voordat u een auto huurt is het goed te bedenken dat de maximumsnelheid in Brazilië 80 km/u is, dat de afstanden lang zijn en ‘nachts rijden niet raadzaam is. Gaat u toch ’s nachts de weg op, doe dan de portieren op slot. Veel Brazilianen rijden ’s nachts door rood licht, omdat ze bang zijn overvallen te worden als ze stilstaan. U kunt het beste zelf bepalen of u hun voorbeeld wilt volgen. De situatie ’s nachts is voorts onveiliger, omdat verkeersborden in het donker slecht zichtbaar zijn. Wees bedacht op lombadas, dit zijn zeer hoge drempels, die u soms alleen goed overkomt als u ze schuin neemt. Tot slot dient u ook nog rekening te houden met de Braziliaanse weggebruikers, die er niet zelden een agressieve rijstijl op nahouden. Wees in het bijzonder alert op het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De taxi is een goedkoop en handig vervoersmiddel in Brazilië, zeker wanneer u korte afstanden wil overbruggen. Het tarief verschilt per stad, maar over het algemeen betaalt u een stuk minder dan voor een taxi in Nederland. In principe zijn officiële taxi’s voorzien van een meter. Controleert u altijd of de chauffeur de meter aanzet. Wanneer de taxi niet voorzien is van een meter moet u voordat u vertrekt onderhandelen over de prijs. In toeristische gebieden hebben hotels vaak een lijst hangen met vaste taxitarieven.

Binnenlandse vluchten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De meeste binnenlandse vluchten in Brazilië worden verzorgd door de maatschappijen TAM en GOL. Deze maatschappijen bieden ook een zogenaamde Brasil Air Pass aan voor toeristen. Met deze pas kunt u een verschillend aantal vluchten maken binnen 30 dagen. U kunt kiezen uit passen voor 4 tot en met 9 vluchten binnen die 30 dagen. De goedkoopste pas voor 4 vluchten kost $532, de duurste, voor 9 vluchten, kost $1152. Uiteraard kunt u ook losse vluchten boeken, maar binnenlandse vluchten in Brazilië zijn niet goedkoop, dus een Air Pass is meestal de voordeligste optie. U moet wel altijd van tevoren reserveren.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het busnetwerk van Brazilië is enorm uitgebreid; u kunt vrijwel overal komen. Bovendien is reizen per bus goedkoop en het is ook nog een leuke manier om het Braziliaanse leven te ervaren. Vrijwel alle steden in het land worden via lange afstandsbussen met elkaar verbonden. Deze vertrekken van het busstation, de rodoviária. U kunt voor deze lange afstandsbussen het beste van tevoren reserveren. U kunt uit drie verschillende klasses kiezen, de convencional, de executivo en de leito. De leito is het meest comfortabel, de convencional het minst (geen airco of toilet!). De leito is uiteraard het duurst. Ook lokale busdiensten in Brazilië zijn goed. In elke stad zijn meerdere maatschappijen die diensten aanbieden. Dit geldt ook voor de midden- en lange afstand. Het loont altijd de moeite een rondje langs de verschillende aanbieders te maken alvorens uw ticket te kopen.