Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Brazilië.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Brazilië betaalt u met de real. 1 real is ongeveer 35 eurocent waard. Geldautomaten zijn in Braziliaanse steden wijdverbreid. Verlaat u echter de grote steden, dan kunt u soms niet zo snel een automaat vinden. Zorg dus dat u dan altijd voldoende cash geld bij u heeft. Pinnen kunt u het beste doen bij automaten in een bank waar beveiliging is en niet ergens bij een automaat op straat. U kunt ook euro’s voor real omwisselen bij cambios, wisselkantoren, of bij de bank.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u vanuit Brazilië naar het thuisfront wilt bellen kunt u dit met uw mobiele telefoon doen. Informeert u wel voor vertrek bij uw provider of vanuit het buitenland bellen geactiveerd is. Daarnaast moet u zich bedenken dat bellen in het buitenland met uw telefoon vaak erg duur is. U kunt daarom beter een lokale simkaart kopen. Een nog goedkoper alternatief is bellen vanuit een openbare telefooncel. Zorgt u wel dat u een CDI telefoon vindt, want met de andere, de CDD toestellen, kunt u niet naar het buitenland bellen. Telefoonkaarten koopt u bij kiosken of op het postkantoor. In de grote steden zijn tenslotte ook telefoonkantoren, vanwaar u prima kunt telefoneren.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u naar Brazilië reist zijn geen vaccinaties verplicht, maar wel worden inentingen tegen gele koorts, hepatitis A en DTP aanbevolen. In sommige gebieden van Brazilië komt malaria voor. Plan ruim voor uw vertrek een afspraak bij de GGD of een vergelijkbare instantie, om u te laten voorlichten over reisvaccinaties voor Brazilië. Zorg in elk geval dat u middelen tegen diarree bij u heeft en dat u een goed muggenwerend middel meeneemt. De kracht van de zon is in Brazilië zeer sterk en u dient zich goed tegen de zon te beschermen door u in te smeren en ook het dragen van een hoed of pet is geen overbodige luxe. Vergeet ook niet gedurende de dag genoeg vocht tot u te nemen. De zorg in de grote steden in Brazilië is goed. Controleert u voor vertrek of uw zorgverzekering ziektekosten in het buitenland vergoed. Is dit niet het geval, sluit dan een reisverzekering met ziektekostendekking af.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De huidige situatie in Brazilië is onrustig met massaprotesten. Checkt u voor vertrek het reizigersadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zonder de huidige onrust zou Brazilië zeker niet op het lijstje van veiligste vakantiebestemmingen prijken, maar dat wil niet zeggen dat u er niet naartoe moet willen gaan. U dient op een aantal dingen bedacht te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen. In de grote steden van Brazilië komt veel criminaliteit voor. Deze concentreert zich in de favela’s, maar beperkt zich niet alleen tot deze armste wijken. In elk geval geldt wel dat u de favela’s alleen moet bezoeken als u begeleid wordt door iemand die bekend is in de wijk en weet waar hij/zij mee bezig is. In de steden en eigenlijk overal in Brazilië is het verder belangrijk dat u zich onopvallend kleedt en niet te koop loopt met uw eigendommen. Draag nooit meer bij u dan het strikt noodzakelijke en stop dit bij voorkeur in uw broekzakken (niet in de achterzak!) of houdt het vast. U kunt beter geen tas meenemen. Neem nooit te veel geld mee en ga niet in het openbaar een hele stapel biljetten tevoorschijn halen. Maak thuis kopieën van al uw belangrijke documenten en maak ook een lijst met alle belangrijke nummers, waaronder bankrekening- en telefoonnummers. Laat deze in de kluis van uw hotel achter, zodat u ze achter de hand heeft, mochten al uw spullen gestolen worden. In de steden moet u ’s avonds niet over straat lopen; neem altijd een taxi. In het kort komt het er eigenlijk op neer dat u uw gezonde verstand moet gebruiken en geen dingen moet doen die de aandacht van zakkenrovers en dieven op u vestigen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Brazilië:

  • De netspanning in Brazilië bedraagt op sommige plekken 110 volt en op andere 220 volt. Koopt u voor vertrek een adapter of verloopstekkers, want deze zult u nodig hebben.
  • In restaurants wordt vaak al bedieningsgeld op de bon gezet, maar wanneer u tevreden bent, kunt u zeker nog fooi geven. In de taxi rondt u het bedrag naar boven af en ook kamermeisjes en portiers zijn blij met een fooi van een paar real. Brazilianen die u helpen met het inparkeren van uw auto dient u ook te bedanken met enkele real.
  • U zult tijdens uw verblijf in Brazilië veelvuldig geconfronteerd worden met bedelaars. Veel mensen in het land zijn erg arm en met enkele real kunt u ze een maaltijd voor die dag bezorgen. Of u wel of niet geeft, is echter uw eigen keuze. Zorg wel dat u zich voordat u in Brazilië aankomt mentaal voorbereidt op de armoede.
  • Naturisme is in Brazilië op de openbare stranden verboden. Ook topless zonnen wordt afgekeurd.
  • In Brazilië worden veel drugs gebruikt. De kans is niet groot dat het u als toerist wordt aangeboden, maar wanneer dit wel het geval is, doet u er goed aan dit aanbod resoluut af te slaan. Op drugsbezit staan zeer hoge straffen.